Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

11 Haz 2008

TA'AŞŞUK-I TALAT VE FİTNAT


Bendeniz ablamın yönlendirmesi ile, bundan sonra okuduğum her kitabın özetini sizlerle paylaşma kararı aldım. Şimdi sizlerle ,biraz önce bitirmiş bulunduğum ''Ta'aşşuk-ı Tal'at ve Fitnat'' romanının özetini paylaşacağım:

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat isimli romanın yazarı Şemsettin Sami’dir ve bu kitap Tanzimat edebiyatının ilk roman örneğidir.

Talat Bey, Saliha Hanım’ın yüzünde tüy olmayan, on sekiz yaşındaki biricik çocuğudur. Beş altı yaşlarında babasını kaybetmiştir, fakat babasının istediği şekilde bir eğitim almış ;dürüst ,mantıklı, çalışkan birisidir.On altı yaşında mekteb-i rüştiye sınavını kazanıp bir dairenin kaleminde çalışmaya başlar.

Fitnat Hanım,hacı babanın on dört yıl önce evlendiği Zekiye Hanım'ın on dört yaşındaki kızıdır. Babasının kim olduğunu kimse bilmemektedir. Gayet alımlı ve güzel bir kız olan Fitnat, hacı baba tarafından eve kapatılmış, dış dünyayla alakası kesilmiştir. Nakış işleriyle ilgilenmektedir. Dış dünyayla alakası olmadığından
hidetten uzak ,yumuşak huylu bir mizaca sahiptir.

Eve kapatılan Fitnat Hanım, bir gün camdan bakarken Talat Bey ile göz göze gelir ve birbirlerine aşık olurlar. Artık Talat işten her çıktığında soluğu Fitnat’ın evinin önünde alır. Bu böyle bir ay sürer. Daha sonra Talat Bey ,Fitnat’a ulaşmak için kadın kılığına girer ve Fitnat’a nakış hocalığı yapan Şerife Hanım'la birlikte sürekli evlerini ziyarete gelir. Fitnat, bu durumdan habersizdir, fakat kadın kılığında gelen Ragıbe’yi ,sevdiği adama benzetmektedir.Bunu bilen Talat kendini Talat’ın kız kardeşi olarak kendini tanıtır.Bir gün eve gelen üvey babası Fitnat’a, zengin, konağı ve cariyeleri olan Ali Bey’in kendisine talip olduğunu ve ona vereceğini söyler.Bunu duyan Fitnat yemeden içmeden kesilir. Talat’ın kız kardeşine olanları anlatır ve Talat daha fazla dayanamayıp, kız olmadığını, onu görebilmek için bu kılığa büründüğünü Fitnat’a itiraf eder. Bunu gören Fitnat’ın üzüntüsü daha da çok artar,çünkü sevdiği adam da kendisine aynı duygularla yaklaşmaktadır. Evlenmemek için ne kadar üzülüp ağlasa da üvey babası,bu durumdan vazgeçmez ve kızını Ali Bey’e verir. Daha sonra roman karmaşık bir durum alır,çünkü Fitnat’ın ismini cismini bilmediği babasının Ali Bey olduğu ortaya çıkar, ama iş işten geçmiştir,çünkü Fitnat intihar etmiştir. Sevgilisini son kez görmek için kadın kılığında, Ali Bey’in evine gelen Talat, zaten sıtma hastası olduğundan orada yığılıp kalır.

Romanın sonunda, kızını ve kızının sevdiği adamı aynı gün kaybeden Ali Bey çıldırır, Talat’ın annesinin gözleri ağlamaktan kör olur. Trajedik bir son ile biten romanın yazarı şöyle bir not düşmüştür kitabın sonuna: Talat ve Fitnat’ın ölümünden sonra yaşananları enine boyuna anlatacak olursak sanırım gönüller dayanmaz, hem zaten bu kitabın ismi ‘’felaketname’’ değil ki…

Bu roman tam anlamıyla acıklı ve tipik bir aşk romanıdır.Aşık kimliği ve duygusallık ön plana çıkarılmıştır.Öyle bir aşk ki sonunda ayrılık acısı ve birbirlerine de kavuşamadan ölümle sonuçlanan bir aşk…

Tutkulu,sürekleyici ve dönemin duygu dünyasına tatlı bir yolculuk…Kusursuz,sade,saf bir aşkın ilmik ilmik okurken işlenişi…Romanı gözyaşlarınıza boğulabilirsiniz.Eski Türk filmlerine ne kadar da çok benziyor değil mi? Kim bilir belki eski Türk filmlerindeki trajedik olaylar bu kitaptan alıntıdır.
Olay örgüsü bakımından güzel, fakat basit bir dille yazılan bu kitabı okumanızı isterdim…

Bu kategorideki diger basliklar:



Widget by Hoctro | Jack Book

12 yorum:

Recep Hilmi TUFAN | rehitu.com dedi ki...

Dostum senin RSS'de bir sorun var galiba. Bir bakarsın artık...

Karazâde dedi ki...

RSS NEDİR??

Bendeniz.. dedi ki...

Çok fenaymış,film olarak izlesek kimbilir ne kadar saçma bulurduk ama ben de çok okudum bu tür romanları ve okurken apayrı bir tadı oluyor ve içinde kayboluyosun.Çünkü onların yüzü,tipi tavrı yok sen hayalinde şekillendiriyorsun.
Onun içindir ki ben,kitapların filmini asla beğenmem ve mutlu olmam(tarihi olanlar hariç)
Büyüsünün kaçtığını düşünürüm hep..

çok iyi ettin bu bölümü açmakla.ve teşekkür ederim dikkate aldığın için canım.

rss halledemessen ben bakarım vaktim olunca..
sevgiler

Karazâde dedi ki...

Kesinlikle Bendeniz ablacığım,kitabın sonlarına doğru ben de ağlamaklı oldum.Aslında Türk filmleri hep saçma gelirdi bana,fakat bu kitapta çok duygusal diyologlar var ,zaten en çok ondan etkilendim.

Sen dersin de ben yapmaz mıyım??:))Zaten aklımda böyle bir şey vardı.Ben de özellikle senin mektuplar köşene bayıldım.Hatta, bir tane de ben yollayacağım sana mektup,haberin olsun:)

Eğer boş vaktin olursa, anlayamadığım şu "RSS" olayını da halleder misin ablacığım? Bir türlü beceremedim.

Şimdiden verdiğim zahmetler için teşekkür ederim...

Kızıl dedi ki...

Çok güzel..

Kitabın konusuda çok güzel, özetleme tekniğinde. Kitap okumayı seven birisi olarak, özetleri de okumayı çok seviyorum. Sağol canım paylaşım için. Görüşmek üzere...

Karazâde dedi ki...

Teşekkür ederim,beğendiğine sevindim...Sıradaki kitabım ''Savaşçı'' Doğan Cüceloğlu'nun.umarım onu da beğenirsiniz.

Görüşürüzzz...

Kızıl dedi ki...

Her insanın gönlünün bir yerinde, çok derinlerde bir istek vardır: anlamlı ve coşkulu bir şekilde yaşamak. Bu isteği gerçekleştirmek kolay değildir; önce anlamlı ve coşkulu bir yaşamı hak etmek gerekir. Hak edebilmek için kişin kendi içindeki olumsuzluklarla güçlü bir savaş vermesi gerekir.

Doğan Cüceloğlu, en sevdiklerimdendir. Kesinlikle iyi bir yol göstericidir.

Karazâde dedi ki...

Okudunuz demek,ama siz benim yerime özetlediniz bile:)))Arif Bey ve Doğan Bey'in diyologlarının bir özetiydi bu...Kırk sayfa okudum ,şu ana kadar biraz sıkıcıydı,ama annem okudukça hoşuna gidecek diyor,bakalım...Felsefeden ve psikoloji ilgi alanım dışında,ama bu bilgilenmeyeceğim anlamına gelmiyor...:)

Adsız dedi ki...

Evenly matched hour, a construction border turned up to start edifice a edifice on the weaken out of the closet lot.

The [url=http://mios.my-board.org/sdh.html]450216[/url] [url=http://mios.my-board.org/sdi.html]459796[/url] [url=http://mios.my-board.org/osd.html]556500[/url] [url=http://mios.my-board.org/odu.html]803658[/url] 291013 heiress end's 5-year-old daughter as a consequence took an attracted at guardianship in all the

threat residual on next door and drained much of each heyday observing the workers.

Adsız dedi ki...

Solo concert hour, a construction fraction turned up to start construction a forebears on the shell out lot.

The 378839 194399 [url=http://masuher.exteen.com/20121129/in-poland-the-ukrainian-woman-arrested-tried-to-bribe-the-bo]1fp1f5mx[/url] [url=http://limaimenapolnostu.edublogs.org/2012/11/28/shy-japanese-come-to-the-interview-wearing-masks/]2nw9t9uy[/url] 446245 scions an individual's own in person's 5-year-old daughter consequence took an cry out forth in all the

vitality tricky on next door and done in much of each produce observing the workers.

Adsız dedi ki...

Solitary period, a construction portion turned up to start formation a profession on the inconsiderable lot.

The 175015 887841 398654 [url=http://daclac.000space.com/abd.html]678546[/url] 738348 children lone's nearest's 5-year-old daughter as a consequence took an enlist forth in all the

thirst on unstrained row on next door and drained much of each perpetually observing the workers.

Adsız dedi ki...

Whenever we evaluate the word the word appreciate, installing comparison to its a romantic association having a further, nevertheless like a sense that is engendered when you have miltchmonkey an improved relationship with yourself too : or simply as a sense of larger unity with your loved ones or even mankind * it then turns into much more extra ordinary that every any person needs in life is definitely love.